Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań na świątecznym stole. U mnie pojawia się jako samodzielnie serwowana potrawa, ale nie tylko. Te dwa pyszne składniki łączę z łazankami. W tym zestawieniu smakuje mi wszystko – aromatyczne grzyby, kwaśna kapusta i mnóstwo makaronu.
W polskiej kuchni łazanki są składnikiem tradycyjnej, wigilijnej zupy rybnej, ale najczęściej serwowane są właśnie z kapustą i grzybami. Świąteczne danie wzbogacam przyprawami – zielem angielskim, liściem, laurowym, jałowcem, goździkami i majerankiem. To potrawa, która podobnie jak bigos dopiero z upływem czasu nabiera smaku i aromatu. Im więcej razy się ją podgrzewa, tym staje się lepsza.
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 makaronu łazanek
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna jałowca
- 2 goździki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do mniejszego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby.
Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie.
Kapustę posiekaj na desce, włóż do większego garnka i zalej wywarem z grzybów oraz wodą (tak, aby płyn przykrył całą kapustę).
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju razem z przyprawami – liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Całość podsmaż przez około 5 minut i dodaj do gotującej się kapusty.
Garnek z kapustą przykryj i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości przez około 50-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Dodaj grzyby i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie przelej go zimną wodą i połącz z ugotowaną i doprawioną kapustą. Dokładnie wymieszaj.
Świetne łazanki, wyszły smaczne, dzięki za przepis
Moje ulubione danie z przedszkola:)