Bataty od niedawna można znaleźć właściwie w każdym sklepie, co zachęca do eksperymentów z tym produktem. Pomysłów na potrawy z słodkimi ziemniakami nie brakuje. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie batatów jest pyszna zupa-krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku.
Podstawą mojej zupy są warzywa – batat, marchewka, cebula i czosnek. Słodycz batatów i marchewki przełamują – imbir, ostra papryka i pasta tahini. Dodatki te nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Talerz takiej kremowej zupy to dla mnie jeden z lepszych sposobów, by rozgrzać się w chłodny dzień.
Składniki
- 1.5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 500 g batatów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- ok. 2-3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki pasty tahini
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem podduś.
Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewkę i starty na tarce o większych oczkach imbir. Duś przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez minutę.
Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zupę gotuj do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dodaj tahini (wcześniej pastę rozmieszaj w szklance z odrobiną zupy). Ponownie zmiksuj.
W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.
Kremową zupę z batatów możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z przypieczonymi grzankami, kawałkami ugotowanych warzyw czy posypką z zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych.
Pycha zupa i przepis prosty! Dziś będziemy gotować!
Zrobiłam i posypałam prażonymi pestkami słonecznika, świetne i bardzo wyraźnie czuć tahini, polecam