Frytki z batatów to dowód na to, że potrawy typu fast food również można przyrządzić zdrowo. Słodkie ziemniaki piekę w piekarniku, dzięki temu są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie ociekają tłuszczem. To jeden z lepszych sposobów na ich podanie.
Pieczone bataty są bardzo aromatyczne, a to za sprawą użytych przypraw. Imbir i papryka przełamują słodycz warzyw i nadają im wyrazistego smaku. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam bataty z piekarnika z dodatkiem sosu tahini, który wcześniej łączyłam z pieczoną marchewką.
Czas przygotowania
Przygotowanie batatów zajmie ok. 10 minut, kolejne 20-25 minut musisz przeznaczyć na ich upieczenie.
Składniki
- 800 g batatów
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól, świeżo mielony pieprz
- gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Następnie umieść w dużej misce.
Słodkie ziemniaki oprósz solą, pieprzem, papryką i imbirem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Frytki z batatów rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj świeże zioła – tymianek lub rozmaryn.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).
Upieczone bataty serwuj z gałązkami świeżych ziół i ulubionym sosem/dipem.
Pieczone bataty pasują do wielu dań głównych. Szczególnie dobrze smakują z mięsem kurczaka, rybami czy z domowej roboty hamburgerem. Świetnie sprawdzą się także jako samodzielnie serwowana przekąska.
To najpyszniejsze frytki jakie w życiu jadłam! Staram się nie smażyć na tłuszczu i niedawno wypróbowałam podobne frytki i zakochałam się w nich :-)