Bataty lubię za ich słodki smak, piękny, pomarańczowy kolor i szerokie zastosowanie kulinarne. Nieważne, pieczone czy gotowane, dla mnie w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Tym razem z batatów przygotowałam purée, które stanowi doskonały dodatek do dań głównych.
Purée jest bardzo proste w przygotowaniu. Ugotowane bataty rozgniatam z masłem, dokładnie tak samo jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Dodatkowo warzywa miksuję przy pomocy blendera na idealnie gładką masę, ale nie jest to konieczne, jeśli chcesz uzyskać purée o bardziej wyrazistej strukturze. Do tego przyprawy – papryka i gałka muszkatołowa, które nadają purée charakteru.
Składniki
- 600 g batatów
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn
Przygotowanie
Bataty obierz, pokrój w większą kostkę i umieść w garnku z zimną wodą. Dodaj sól i warzywa gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.
Warzywa odcedź i dodaj do nich masło. Następnie bataty rozgnieć tłuczkiem.
Dodaj przyprawy – pieprz, paprykę i mieloną gałkę muszkatołową. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée.
Purée z batatów udekoruj świeżymi ziołami – tymiankiem lub rozmarynem.
Przetarte/zmiksowane bataty wykorzystuję jako zamiennik naszych rodzimych ziemniaków. Purée pasuje do wielu potraw. Szczególnie dobrze smakuje z mięsem czy rybami.
Witam i serdeczne dzięki za to jak można przygotować dania z batatów. Jestem barrrdzo dojrzałą osobą ,ale nie miałam pojęcia,że takie pyszności można uwarzyć.( Całe życie się uczymy. ) Mnie najbardziej smakuje puree i pieczone ze skórką. Jeszcze raz dzięki i wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam :)
Dziękujemy! :-)