Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Koktajl z pietruszki

Koktajl z pietruszki

Natka pietruszki zazwyczaj w potrawach odgrywa rolę dodatku. A tak naprawdę jest czymś więcej niż tylko zieloną ozdobą na talerzu. Zobacz, jak można ją wykorzystać, by dodać sobie trochę energii. Pietruszka posłużyła mi jako główny składnik zielonego koktajlu.

Oprócz pietruszki w pojemniku blendera lądują też owoce. Do przygotowania zielonego smoothie wybrałam kiwi i pomarańczę oraz sok z limonki. Napój jest lekki, orzeźwiający i pełen witamin. Całe wykonanie odżywczej mikstury to kwestia odpalenia blendera i kilku minut w kuchni.

Koktajl z pietruszki i kiwi

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 kiwi
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1/2 limonki
  • zimna przegotowana woda (ilość zależy od tego, jaką konsystencję koktajlu chcesz uzyskać)

Koktajl z pietruszki i kiwi

Wartości odżywcze

Kiwi – to owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Zawiera wiele różnych witamin i składników mineralnych bardzo pomocnych w sezonie na przeziębienia. Kiwi zawiera również duże ilości serotoniny działającej antydepresyjnie.

Pomarańcze – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców szczególnie polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w pomarańczach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.

Natka pietruszki – ze względu na wysoką zawartość witaminy C nać pietruszki wzmacnia prace układu odpornościowego. Zawiera żelazo, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy) zatem jest wskazana w diecie osób walczących z anemią.

Przygotowanie

  1. Owoce obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

  2. Umieść w pojemniku blendera razem z natką pietruszki (wykorzystaj jedynie listki, bez łodyg) i sokiem z limonki.

  3. Składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu. Ważne, aby w trakcie picia nie były wyczuwalne większe drobiny owoców, czy listki pietruszki.

  4. W razie potrzeby dodaj wody i ponownie zmiksuj.

  5. Gotowy koktajl przelej do szklanek i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Koktajl z pietruszki i kiwi

Zobacz również

tagi: , , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php