Makaron z warzywami to kolejny pomysł na szybkie i pożywne danie obiadowe. Dziś proponuję połączenie makaronu razowego tagliatelle z zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem.
To jedna z częściej przyrządzanych przeze mnie potraw w szczycie sezonu szparagowego. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Ugotowanie makaronu to zaledwie kilka minut, w tym czasie na patelni podsmażam warzywa. Cała kompozycja zwieńczona jest grubo startym serem typu parmezan.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 500 g zielonych szparagów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- twardy ser typu parmezan do podania
Przygotowanie
Cebulę, czosnek obierz i drobno posiekaj. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce i pokrój na ok. 4 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż razem przez ok. 2 minuty.
Dodaj szparagi i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż przez ok. 4 minuty.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Makaron zaraz po ugotowaniu przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Makaron z warzywami przełóż na talerze i posyp płatkami grubo startego parmezanu.
Sezon na szparagi w pełni. Warzywo o zielonej barwie jest inspiracją do tworzenia pysznych dań. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów, np. risotto ze szparagami i gorgonzolą, pizza focaccia ze szparagami czy tarta ze szparagami i pomidorami.
Nie gotujemy szparagów przed smażeniem?
Nie trzeba gotować. Szparagi od razu lądują na patelni.
700 g warzyw w tym cały pęczek szparagów, do tego 200 g makaronu i 4 łyżki oliwy. Przepis na 2 osoby. Powiem tak- tu się chyba wkradły błędy :D
Pozdrawiam serdecznie
Kasia