Ostatnio na obiad zaserwowałam przepyszną, kremową zupę pomidorową. Do jej przygotowania wybrałam pieczone pomidory i czosnek, które nadały potrawie wyjątkowego charakteru. Warzywa po wyciągnięciu z piekarnika stają się słodkie i bardzo aromatyczne.
Zupę robi się banalnie prosto. Upieczone warzywa miksuję z bulionem i przyprawami na aksamitny krem. Jako bazy użyłam domowego bulionu jarzynowego. Do przygotowania zupy-krem wybieram dojrzałe, świeże pomidory. Polecam słodkie pomidory malinowe.
Zupa smakuje wyśmienicie z startym serem i gałązkami świeżych ziół lub w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego czy domowych grzanek.
Czas przygotowania
20 minut + czas pieczenia warzyw (ok. 30 minut)
Składniki
- 1 l bulionu jarzynowego
- ok. 2 kg pomidorów malinowych
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- drobno starty ser parmezan i świeże zioła do podania
Przygotowanie
- Pomidory obierz ze skórki – skórkę natnij z wierzchu i od spodu na krzyż przy pomocy noża, następnie pomidory sparz wrzątkiem, po chwili bez problemu zdejmiesz z nich skórkę.
Usuń gniazda nasienne i twarde części pomidorów. Pozostały miąższ umieść w żaroodpornym naczyniu. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.
Warzywa skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25-30 minut.
Upieczone pomidory wrzuć do garnka, dodaj wyciśnięty z łupiny czosnek. Składniki zalej gorącym bulionem jarzynowym.
Dopraw suszonym tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krem podawaj oprószony drobno startym serem z dodatkiem świeżych ziół.
Napisz pierwszy komentarz