Tegoroczny karnawał zbliża się do końca i już w najbliższy czwartek oddamy się słodkiemu szaleństwu. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się takimi przysmakami jak: pączki w przeróżnych odsłonach, oponki, chrupiące faworki czy róże karnawałowe.
Dzisiaj proponuję nieco inny rodzaj pączkowego szaleństwa – mini pączki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem. Pączki z tego przepisu są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebują dużo czasu, bo nie muszą wyrastać, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i smażyć.
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz ok 20 sztuk mini pączków
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g serka twarogowego tłustego lub półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 100 g gęstej śmietany
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Twaróg zmiel lub zmiksuj przy pomocy blendera (końcówka do miksowania zup).
Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę oczyszczoną, następnie wymieszaj.
Dodaj śmietanę, ser twarogowy, jajko i wyrób gładkie, jednolite ciasto (ciasto może się delikatnie kleić, nie należy dosypywać więcej mąki, bo pączki będą twarde).
Z ciasta uformuj niewielkie pączki (wielkości orzecha włoskiego).
W większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj pączki partiami.
Smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.
Usmażone pączki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po przestudzeniu mini pączki posyp cukrem pudrem.
Witam. Po raz pierwszy zabieram się za smażenie pączków. Szukałem właśnie przepisu na takie z twarogiem (więc chyba dobrze trafiłem…) Ale mam dwa zasadnicze pytania amatora odnośnie smażenia:
1. w jakim oleju najlepiej, a na jakim najgorzej, oraz
2. jaki ma być poziom oleju w naczyniu, tzn. czy pączki mają w nim pływać, czy tylko, że tak powiem, brodzić :-) ?
Do smażenia pączków najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub olej kokosowy. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, nie mogą dotykać dna naczynia, dlatego najlepiej smażyć pączki w szerokim i niskim garnku.