Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Tegoroczny karnawał zbliża się do końca i już w najbliższy czwartek oddamy się słodkiemu szaleństwu. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się takimi przysmakami jak: pączki w przeróżnych odsłonach, oponki, chrupiące faworki czy róże karnawałowe.

Dzisiaj proponuję nieco inny rodzaj pączkowego szaleństwa – mini pączki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem. Pączki z tego przepisu są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebują dużo czasu, bo nie muszą wyrastać, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i smażyć.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok 20 sztuk mini pączków

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g serka twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiel lub zmiksuj przy pomocy blendera (końcówka do miksowania zup).

  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę oczyszczoną, następnie wymieszaj.

  3. Dodaj śmietanę, ser twarogowy, jajko i wyrób gładkie, jednolite ciasto (ciasto może się delikatnie kleić, nie należy dosypywać więcej mąki, bo pączki będą twarde).

  4. Z ciasta uformuj niewielkie pączki (wielkości orzecha włoskiego).

  5. W większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj pączki partiami.

  6. Smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.

  7. Usmażone pączki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

  8. Po przestudzeniu mini pączki posyp cukrem pudrem.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Mini pączki serowe”

  1. Michał Antkowiak pisze:

    Witam. Po raz pierwszy zabieram się za smażenie pączków. Szukałem właśnie przepisu na takie z twarogiem (więc chyba dobrze trafiłem…) Ale mam dwa zasadnicze pytania amatora odnośnie smażenia:
    1. w jakim oleju najlepiej, a na jakim najgorzej, oraz
    2. jaki ma być poziom oleju w naczyniu, tzn. czy pączki mają w nim pływać, czy tylko, że tak powiem, brodzić :-) ?

    • Do smażenia pączków najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub olej kokosowy. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, nie mogą dotykać dna naczynia, dlatego najlepiej smażyć pączki w szerokim i niskim garnku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php