Przedstawiam przepis na rewelacyjny jesienny deser w postaci rozpływających się w ustach pieczonych jabłek z nadzieniem z orzechów laskowych, miodu i śmietanki. Dla dużych i dla małych. Dla fanów słodyczy i dla entuzjastów dietetycznych specjałów.
Nawet jeżeli ktoś uzna, że wygląd takiego jabłka nie jest olśniewający, olśniewający z całą pewnością jest jego smak. Odpowiednio upieczone niemal zamienia się w delikatny mus nasiąknięty śmietanowo-miodowym sosem.
SKŁADNIKI:
- cztery jabłka
- kilkanaście grubo posiekanych orzechów laskowych
- jedna łyżka miodu
- kilka łyżek śmietanki
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka obieram i wydrążam gniazda nasienne – tak aby uzyskać miejsce na nadzienie.
- Mieszam posiekane orzechy z miodem i śmietanką.
- Przygotowanym nadzieniem wypełniam wydrążone wcześniej jabłka.
- Na górę nakładam odrobinę masła i posypuję cukrem.
- Jabłka umieszczam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni.
- Piekę ok. 20 – 25 minut do czasu, aż jabłka stają się miękkie.
Podawać ten specjał można bez dodatków, lub w sąsiedztwie sosu czekoladowego. Dobrze sprawdzi się również kilka kropel śmietanki w okół jabłka ułożonego na talerzu. Deser można jeszcze urozmaicić na wiele sposobów np. posypując jabłko szczyptą cynamonu.
SMACZNEGO! :)
Konkretny blogas, będe rekomendował innym :)
Witam,
To musi być smaczne. Zrobię na pewno,bo uwielbiam słodycze! :)
Pozdrawiam!