Dziś proponuję szybki i prosty przepis z soczewicą w roli głównej. Danie jest bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające. Orientalne w smaku, dość pikantne.
Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem, ale świetnie sprawdzi się także solo. W zimne dni doskonale rozgrzewa – podawane na gorąco. Muszę przyznać, że curry z soczewicy smakuje rewelacyjnie a oprócz tego dostarcza dużo cennych składników odżywczych.
Składniki
- 250 g czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku.
Rozgrzej patelnie, wlej na nią oliwę, a na następnie wrzuć posiekane warzywa. Smaż na małym ogniu, aby cebula i czosnek się zeszkliły. Dopraw solą, ostrą papryką oraz curry.
Pod koniec smażenia dodaj odrobinę przegotowanej wody. Po około 3 minutach zdejmij patelnię z ognia.
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około 12 minut, aż do miękkości.
Ugotowaną soczewicę połącz z wcześniej przygotowaną cebulą i czosnkiem. Wymieszaj i podsmaż jeszcze przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.
Na koniec dopraw soczewicę drobno posiekaną kolendrą.
Witam serdecznie!
Czy tą soczewicę gotuje się osobno w garnku? Robiłam do tej pory czerwoną soczewicę tylko w zupie i nie wiem ile wody dodać i ile ją gotować…
To coś dla mnie! Uwielbiam czerwoną soczewicę. Robię z niej pasztet, czasem zupę a niedawno piekłam proste ale smaczne ciasto z soczewicą zamiast mąki.
Brzmi pysznie. Jutro wypróbuję :)