Crème brûlée to francuski specjał, znany i uwielbiany na całym świecie. Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, czym prędzej nadrób zaległości i sięgnij po przepis na klasyczny crème brûlée.
Kremowo-śmietankowy przysmak o aksamitnej konsystencji z cudowną waniliową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu, przez którą musisz się przebić, aby dostać się do kremu.
Czas przygotowania
Na przygotowanie deseru wystarczy 15-20 minut + 45 minut w piekarniku
Składniki creme brulee
- 300 ml śmietany 36%
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 40 g cukru do przygotowania kremu + 40 g cukru do skarmelizowania
Sposób przygotowania
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii umieść w niewielkim garnku, dodaj śmietanę.
Śmietankę z wanilią mocno podgrzewaj przez chwilę (na czas gotowania wrzucam również całą laskę wanilii), doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia.
Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy drewnianej łyżki (prawie na kogel)do momentu, aż żółtka zaczną jaśnieć.
Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.
Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek (masa powinna wypełnić 1/2 wysokości foremek żaroodpornych).
Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 45 minut. Gdy krem jest już gotowy (powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję) wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przestudzone foremki wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób. Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu.
Napisz pierwszy komentarz