Fenomen tego dipu jest dla mnie trudny do zrozumienia, ale jest to zdecydowanie fenomen. Serowo-czosnkowy sos poznałem na studenckich imprezach jako jedną z niewielu rzeczy przygotowywanych samodzielnie przez organizatorów ;)
Co więcej, jego mocno czosnkowy smak i zapach raczej nikomu nie przeszkadzały, i każda jego ilość była błyskawicznie pochłaniana z nachosami, lub krakersami.
Czas przygotowania
Około 10 minut
Składniki
- 100 g żółtego sera
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie sosu serowo-czosnkowego
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w blenderze na drobny proszek (w blenderze zrób to tylko jeżeli masz raczej twardszą odmianę sera).
Czosnek wyciśnij przez praskę i dodaj do sera.
Na koniec dodaj do sera i czosnku majonez, i całość dokładnie wymieszaj.
Odstaw dip na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Najlepiej sprawdza się jako dodatek do nachos, lub smarowidło do krakersów.
Napisz pierwszy komentarz