Soczewica coraz częściej gości u mnie w kuchni. Nie bez powodu, bo jest bardzo wdzięcznym materiałem kulinarnym. Po aromatycznym curry z soczewicy i rozgrzewającej zupie przyszedł czas na sałatkę.
Sałatka, którą dziś prezentuję jest przepyszna. Czerwoną soczewicę zestawiłam ze szpinakiem, który możesz zastąpić rukolą, roszponką lub inną zieleniną. Do tego – jajko, czerwona cebula i prażone ziarna słonecznika.
Czas przygotowania
10-15 minut
Składniki
- 4 jajka
- szpinak drobnolistny, rukola lub roszponka
- 1 czerwona cebula
- 125 g czerwonej soczewicy
- pestki słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać (szybko mięknie), a ponieważ jest przeznaczona do sałatki, nie może się rozpadać.
Jajka ugotuj na półtwardo, pokrój na ćwiartki.
Do miski dodaj umyte liście szpinaku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone jajka.
Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Świetny przepis! Polubiłam soczewicę dopiero niedawno i takie sałatki bardzo mnie do niej zachęcają :)
Super! Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie dań z soczewicą, to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.
Dziękuję, super! Na pewno skorzystam :))