Pizza czosnkowo-cebulowa to wyjątkowa kompozycja mocnego w smaku czosnku, ze słodkawą po upieczeniu cebulą, aksamitnym serkiem mascarpone i idealnym uzupełnieniem w postaci oliwek, a także świeżych ziół. Pizza ta pięknie wygląda, świetnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
Zamiast standardowego sosu pomidorowego dodaję m.in. mascarpone wymieszane z czosnkiem, a gotową już pizzę oprószam świeżymi ziołami i skrapiam oliwą z oliwek, i octem balsamicznym. Kiedy spisuję ten przepis, autentycznie robię się głodny. Ta pizza to po prostu niebo w gębie! :-)
Czas przygotowania
Na przygotowanie pizzy zarezerwuj przynajmniej jedną godzinę
Składniki
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie jednej dużej pizzy (ok. 30 cm) lub dwóch małych.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek sosu pomidorowego (opcjonalnie ketchup lub przecier)
- 100 g serka mascarpone
- ser żółty – ok. 50-100 gram w zależności od upodobań
- czarne oliwki
- suszony tymianek
- świeży tymianek do przybrania upieczonej pizzy
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania
Przygotowanie pizzy
Zaczynamy oczywiście od ciasta. Mąkę najlepiej przesiej przez sito do dużej miski, a następnie dodaj do niej suche drożdże, oliwę, sól i zalej ciepłą wodą.
Zamieszaj ciasto i wyrabiaj początkowo przy pomocy łyżki. Kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, zacznij wyrabiać rękoma aż do uzyskania jednolitej i sprężystej kuli ciasta (szczegółowy przepis z ilustracjami znajdziesz tutaj).
Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 30 minut. W tym czasie powinno niemalże podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przenieś na blachę i uformuj z niego dłońmi placek o pożądanym kształcie.
Teraz czas na dodatki! :) Ciasto posmaruj niedużą ilością sosu pomidorowego.
Serek mascarpone wymieszaj z wyciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i rozsmaruj na cieście.
Następnie dodaj połowę cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka (paseczki).
Posyp pizzę żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodaj drugą połowę cebuli, również posiekanej na cienkie paseczki. Posyp suszonym tymiankiem i pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami.
Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 st. C i piecz przez 10-15 minut do czasu, aż ciasto od spodu zacznie się rumienić.
Pizzę cebulowo-czosnkową możesz podać skropioną oliwą i odrobiną octu balsamicznego.
Genialnie proste!
Muszę kiedyś ruszyć d… i zrobić. Zwykle jestem tak głodna, że czekanie zaraz z brzegu 30 minut na ciasto byłoby torturą.
Zauroczona przepisem ,właśnie rozgrzewam piekarnik :)
Tomek zrobiłam, wyszła poważnie b.dobra.Dla Ciebie 5 z +;)
Super! :)