Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pizza czosnkowo-cebulowa

Pizza czosnkowo-cebulowa

Pizza czosnkowo-cebulowa to wyjątkowa kompozycja mocnego w smaku czosnku, ze słodkawą po upieczeniu cebulą, aksamitnym serkiem mascarpone i idealnym uzupełnieniem w postaci oliwek, a także świeżych ziół. Pizza ta pięknie wygląda, świetnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje.

Zamiast standardowego sosu pomidorowego dodaję m.in. mascarpone wymieszane z czosnkiem, a gotową już pizzę oprószam świeżymi ziołami i skrapiam oliwą z oliwek, i octem balsamicznym. Kiedy spisuję ten przepis, autentycznie robię się głodny. Ta pizza to po prostu niebo w gębie! :-)

pizza cebulowa

Czas przygotowania

Na przygotowanie pizzy zarezerwuj przynajmniej jedną godzinę

Składniki

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie jednej dużej pizzy (ok. 30 cm) lub dwóch małych.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek sosu pomidorowego (opcjonalnie ketchup lub przecier)
  • 100 g serka mascarpone
  • ser żółty – ok. 50-100 gram w zależności od upodobań
  • czarne oliwki
  • suszony tymianek
  • świeży tymianek do przybrania upieczonej pizzy
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania

Pizza czosnkowo-cebulowa

Przygotowanie pizzy

  1. Zaczynamy oczywiście od ciasta. Mąkę najlepiej przesiej przez sito do dużej miski, a następnie dodaj do niej suche drożdże, oliwę, sól i zalej ciepłą wodą.

  2. Zamieszaj ciasto i wyrabiaj początkowo przy pomocy łyżki. Kiedy zacznie się tworzyć w miarę zwarta masa, zacznij wyrabiać rękoma aż do uzyskania jednolitej i sprężystej kuli ciasta (szczegółowy przepis z ilustracjami znajdziesz tutaj).

  3. Wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 30 minut. W tym czasie powinno niemalże podwoić objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto przenieś na blachę i uformuj z niego dłońmi placek o pożądanym kształcie.

  5. Teraz czas na dodatki! :) Ciasto posmaruj niedużą ilością sosu pomidorowego.

  6. Serek mascarpone wymieszaj z wyciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i rozsmaruj na cieście.

  7. Następnie dodaj połowę cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka (paseczki).

  8. Posyp pizzę żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.

  9. Następnie dodaj drugą połowę cebuli, również posiekanej na cienkie paseczki. Posyp suszonym tymiankiem i pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami.

  10. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 st. C i piecz przez 10-15 minut do czasu, aż ciasto od spodu zacznie się rumienić.

  11. Pizzę cebulowo-czosnkową możesz podać skropioną oliwą i odrobiną octu balsamicznego.

Pizza czosnkowo-cebulowa

Zobacz również

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Pizza czosnkowo-cebulowa”

  1. kataklizm pisze:

    Genialnie proste!
    Muszę kiedyś ruszyć d… i zrobić. Zwykle jestem tak głodna, że czekanie zaraz z brzegu 30 minut na ciasto byłoby torturą.

  2. patrycja pisze:
    5

    Zauroczona przepisem ,właśnie rozgrzewam piekarnik :)

  3. jasmine pisze:
    5

    Tomek zrobiłam, wyszła poważnie b.dobra.Dla Ciebie 5 z +;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php