Makaron to wdzięczny temat do eksperymentów. Ostatnio ze względu na moje zainteresowanie kuchnią wegetariańską staram się wykorzystywać warzywa do różnych potraw, w których normalnie pojawia się mięso.
Tym sposobem zainspirowany przepisem na makaron carbonara postanowiłem upichcić coś podobnego, ale z bakłażanem i pieczarkami w roli głównej. Improwizacja zakończyła się pełnym powodzeniem, w związku z czym przepis zapisuję na blogu dla siebie i dla wszystkich smakoszy makaronu :-)
Składniki
- 1 nieduży bakłażan
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30-36%
- 50 g twardego żółtego sera
- 300 g makaronu wstążek
- przyprawy: suszony tymianek, oregano
- sól i pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeży tymianek do przybrania
Wykonanie
Zaczynamy od bakłażana. Pokrój go na 1 cm plastry, oprósz je solą i odstaw w misce na 20-30 minut. W tym czasie bakłażan straci swoją goryczkę.
Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju, razem z posiekanym czosnkiem i cebulą na złoty kolor. Na samym początku smażenia skrop pieczarki sokiem z cytryny, dzięki czemu zachowają jasną barwę.
Następnie plastry bakłażana opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój z podłużne, dość cienkie paseczki.
Bakłażana również podsmaż na złoty kolor na patelni z oliwą.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania.
Kiedy bakłażan będzie już miękki i zrumieniony dodaj na patelnię usmażone wcześniej pieczarki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem, a także suszonymi ziołami, i zalej całość śmietanką.
Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj starty żółty ser. Zamieszaj całość i odczekaj jeszcze 1-2 minuty aż sos jeszcze mocniej zgęstnieje i śmietana pokryje ładnie kawałki bakłażana, i pieczarek.
Na talerze nałóż porcje makaronu, a na wierzch po solidnej porcji warzyw w śmietanowym sosie. Na koniec ułóż na każdej porcji trochę listków świeżego tymianku.
Cudowny przepis, rozsmakowałam się w bakłażanach
Wygląda bardzo smakowicie :) Wypróbuję już w tym tygodniu.
dzięki ;)
a cytrynę i czosnek kiedy dodać?
Dobre pytanie! Uzupełniłem przepis o te informacje :) …czyli cytryna i czosnek wchodzą do gry w momencie smażenia pieczarek
Co tu dużo pisać… Wyszło pyszne ;) Przepis się jeszcze przyda.