Jest smaczna, zdrowa i dostępna o każdej porze roku – kapusta kiszona. Jest doskonała w każdej wersji. Dziś proponuję placki z kapustą w roli głównej z dodatkiem orzechów laskowych.
Jest to kolejny pomysł na danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka składników i gotowe.
Czas przygotowania
ok. 30 min + 15 min smażenie
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 160 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 cebula
- 80 g posiekanych orzechów laskowych
- jajko
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki soli, pieprz do smaku
- olej
- kilka łyżek śmietany, natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), pokrój, wrzuć do garnka i zalej wodą ponad jej powierzchnię.
Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Do gotującej się kapusty dodaj liść laurowy.
Cebulę drobno posiekaj, zrumień na łyżce oleju, dodaj do kapusty wraz z orzechami.
W misce sporządź ciasto z mleka, mąki i jajka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ugotowaną kapustę odcedź na sitku i dodaj do ciasta. Dopraw solą i pieprzem. Z przygotowanej masy na rozgrzanym oleju usmaż małe placki.
przepis fajny ale mnie nie wyszły :-( były surowe w środku a długo smarzyłam pozdrawiam
przy zblendowaniu/roztarciu niegotowanej kapusty i dodaniu takiej do ciasta, placki zachowują charakterystyczny, „mocny” smak :)
To pozostaje wspolczuc umiejetnosci czytania ze zrozumieniem. wyraznie jest napisane by ja troche GOTOWAC, wiec twoj efekt byl wiadomy.
Zrobiłam, placki wyszły pyszne i wcale nie mdłe. Kapustę miałam własnej roboty, a zamiast orzechów laskowych wzięłam włoskie, bo tylko takie miałam. Jak dla mnie – super przepis.
POMYSŁ CIEKAWY. SPRÓBUJĘ.
Ja w przeciwieństwie to Aniut nie mam wątpliwości, że to bardzo fajny przepis – zrobiłem te placki w ostatni weekend i wyszło rewelacyjnie, choć fakt, że trzeba przyprawić wedle własnych upodobań żeby nie było za mdłe – dużo zależy od jakości kiszonej kapusty – prawdziwa kiszona kapusta z całą pewnością nie będzie mdła w smaku nawet po przepłukaniu i ugotowaniu.
Nie polecam przepisu. Placki wyszły bez smaku (a przyprawiałam dużo), zapychające i mdłe. Wyszło bardzo dużo ciasta, które jest właściwie głównym składnikiem placków. Widziałam gdzieś przepisy z dodatkiem ziemniaków i chyba to byłby lepszy wybór. Pomysł na dodanie orzechów bardzo fajny.
pycha