Pizza z tuńczykiem to świetny zamiennik dla tradycyjnych, mięsnych wersji. Jeżeli szukasz odmiany, lub pomimo postu szukasz konkretnego i wyrazistego smaku, tuńczyk będzie dobrym wyborem.
Ja akurat jestem fanem tuńczyka i często przyrządzam sałatki, makarony lub właśnie pizzę z jego dodatkiem. Cebula, oliwki i papryka fajne przełamują wyraźny rybny smak, a zielona bazylia nadaje pizzy duuużo świeżości i lekkości.
Grzechem byłoby smarowanie tak pysznej pizzy ketchupem i dodatkowym sosem pomidorowym, dlatego u nas w domu zwykle zajadamy się nią polaną oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Czas przygotowania
Zarezerwuj ok. 1 godzinę.
Składniki pizzy
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 małej cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 8 – 10 szt. oliwek zielonych lub czarnych
- 50 g startego żółtego sera
- 10 listków świeżej bazylii do przybrania gotowej pizzy
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania
Wykonanie pizzy
Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
Najważniejszym dodatkiem do tej pizzy jest tuńczyk, więc zaraz po posmarowaniu ciasta słuszną porcją sosu pomidorowego nałóż na nie kawałki ryby. Polecam użycie tuńczyka z puszki w zalewie z oliwy lub oleju roślinnego. Najlepiej w dużych, dobrze odsączonych z płynu kawałkach.
Następnie dodaj posiekane w niedużą kostkę cebulę i paprykę, pokrojone w krążki oliwki, i całość oprósz żółtym serem.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 10-12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.
Przed samym podaniem udekoruj pizzę z tuńczykiem porwanymi listkami świeżej bazylii. Polecam też bardzo skropić pizzę jak najlepszej jakości oliwą z oliwek oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Napisz pierwszy komentarz