Na Wielkanocnym stole królują jajka w wielu postaciach – w sałakach, pastach oraz faszerowane. Tym razem na blogu prezentuję jajka z nadzieniem z kaparami i rzeżuchą w roli głównej.
Doskonałe nie tylko na śniadanie wielkanocne. Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników. Proste, rewelacyjnie prezentują się na talerzu i są takie pyszne.
Zobacz również film z pomysłami na kolorowe farsze do wielkanocnych jajek faszerowanych:
Czas przygotowania
15 minut
Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki kaparów
- sól, pieprz do smaku
- do podania: rzeżucha, papryka ostra w proszku lub płatki chili (opcjonalnie)
Wykonanie
Ugotuj jajka (włóż do ciepłej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.
Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.
Żółtka umieść w misce i dokładnie rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj majonez, musztardę oraz odsączone z zalewy kapary.
Całość dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Farszem wypełnij jajka.
Jajka udekoruj rzeżuchą, możesz wykorzystać także drobno posiekany szczypiorek. Na koniec oprósz płatkami chili.
Napisz pierwszy komentarz