Zupa brokułowa to moim zdaniem bardzo dobry sposób na przekonanie niejadków i tzw. francuskich piesków do jedzenia brokuł.
Problem z brokułami jest taki, że stosunkowo łatwo zepsuć przygotowywane na ich bazie dania. Gotowane zbyt długo tracą swój piękny kolor, gotowane zbyt krótko są twarde i nie oddają pełni swojego smaku. W dodatku zawsze miałem problem z zupą brokułową, ponieważ dostępne w sieci przepisy były pracochłonne, a zupa ugotowana na ich podstawie bardziej przypominała zwykłą jarzynówkę.
Byłem pewien, że da się do zrobić lepiej i dlatego po kilku próbach doszedłem do swojej ulubionej – prostej, szybkiej, ładnej i smacznej zupy brokułowej.
Składniki potrzebne do ugotowania zupy brokułowej
Podaję proporcje dla 2-3 osób
- ok. 700 ml bulionu lub niedzielnego rosołu
- jedna solidna łodyga borkuła (taka jaką sprzedaje się w sklepach w jednym kawałku)
- łyżka soku z limonki
- sól, pieprz i cukier do smaku
- posiekane grubo migdały lub płatki migdałowe do posypania zupy
- opcjonalnie ser feta
Przygotowanie zupy brokułowej
- Brokuły dokładnie umyłem pod bieżącą wodą, podzieliłem na mniejsze części, usunąłem najgrubsze i twarde części łodyg.
- Na gazie postawiłem garnek z bulionem, wrzuciłem do niego pokrojone warzywko i gotowałem przez ok 15-20 minut, aż brokuły zmiękły – zupa nie musi nawet przykrywać brokuł, wystarczy przykryć garnek, a wystające kawałki ugotują się na parze.
- Kiedy brokuły były już miękkie, zawartość garnka zmiksowałem bardzo dokładnie przy pomocy blendera – na najwyższym biegu zajęło mi to ok. 1 minutę.
- Zmiksowaną zupę doprawiłem solą i pieprzem do smaku, a następnie dodałem sok z limonki i odrobinę cukru – takie nietypowe dodatki podkręciły delikatnie smak zupy.
- Zupę podałem posypaną grubo posiekanymi migdałami. Możesz też użyć zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych (płatki są delikatniejsze w smaku i prażenie dodaje im mocy). Jako dodatkowa „posypka” świetnie do brokułów pasowałyby również kostki sera feta.
- SMACZNEGO!
Uwielbiam brokułową zupkę, u mnie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego :)
kolejny przepis, który wyszedł mi pysznie :)a przy tym jest prosty w wykonaniu, tak jak lubię :D
Ja zawsze gotuję borkuły w słono-słodkiej wodzie. Do zupy brokułowej dodaję czosnek i curry. Migdały zawsze mile widziane, choć z prazonymi pestkami dyni tez super.
jest sposób, aby brokuł zachował zielony kolor – wystarczy posłodzić wodę, w której go gotujemy :)
Zaraz idę po składniki i będę działać. Postawię dzisiaj na fetę ;]
Pyszna zupa-krem brokułowa…przyrządzam ją prawie tak samo jak Ty. Nie dodawałam nigdy soku z limonki:), ale spróbuję następnym razem….i zamiast sera feta dodaję zwykły kremowy topiony i czosnek drobno posiekany przygrzany na masełku na sam koniec…Bardzo lubię brokułowy krem…..ale muszę spróbować jak smakuje z limonką i fetą, zaciekawiło
mnie to:)
Z limonką to takie trochę moje zboczenie ;) lubię wyraźne smaki – tylko pamiętaj żeby nie przesadzić
Bardzo lubię taki krem zwłaszcza z grzankami czosnkowymi