Buraki to produkt, po który w swojej kuchni sięgam dość często. Ostatnio szczególnie przypadł mi do gustu smak pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób stanowią doskonałą bazę do wielu potraw. Dziś proponuję sałatkę z pieczonymi warzywami w roli głównej.
Buraki zestawiłam ze szpinakiem, który możesz zastąpić rukolą, roszponką lub inną zieleniną. Do tego dodałam pestki granatu, prażone ziarna słonecznika i orzechy włoskie. Wszystkie składniki łączą się ze sobą idealnie.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki na 2 porcje sałatki
Sałatka:
- 100 g szpinaku
- 3 mniejsze buraki
- 1/2 owocu granatu
- garść orzechów włoskich
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
Dressing:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie, przez około 45-60 minut.
W międzyczasie umyj szpinak i ułóż na talerzu. Dodaj pokruszone orzechy włoskie i pestki granatu.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
Przestudzone buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki dodaj do pozostałych składników.
Przygotuj dressing – w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (oliwę z oliwek, chrzan, sok z cytryny i miód). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
z pewnością jest pyszna , podobna jadłam u koleżanki dlatego poszukiwałam przepisu
przepyszne!!!!