Sosy świetnie podkreślają smak i aromat grillowanych potraw. Najbardziej znanym i lubianym sosem wśród miłośników dań z rusztu jest sos barbecue. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.
Sos barbecue łączy w sobie różne smaki – kwaśne, słodkie i pikantne. I tak naprawdę ilu kucharzy tyle wersji sosu. Składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Do przygotowania sosu wykorzystałam podstawowe składniki, które wzbogaciłam przyprawami takimi jak – cynamon, imbir, chili oraz gałka muszkatołowa.
Składniki
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu winnego
- 60 g cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
- po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)
Jak przygotować domowy sos BBQ?
Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.
Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.
Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.
Genialny przepis! Bardzo proste skladniki. Ja robilam z gotowego przecieru.
Naprawde dobry, chociaz wg przepisu jak zrobilem to cynamon za bardzo czuc, no ale jak kto woli :-)
Najlepszy! Mniam mniam
Rewelacja!
Świetny przepis! Pycha. :)
Pycha!
Dzięki! :)
Pieczony lub smazony czosnek zamienia sie w nic nie warta papke, proponuje zatem usmazyc cebule a na koncu na chwileczke dac czosnek i zaraz dodac pomidory. Gotowac 5 minut i gotowe. Redukowanie sosu zawsze pozbawia go poza woda aromatu!