Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sos barbecue

Sos barbecue

Sosy świetnie podkreślają smak i aromat grillowanych potraw. Najbardziej znanym i lubianym sosem wśród miłośników dań z rusztu jest sos barbecue. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.

Sos barbecue łączy w sobie różne smaki – kwaśne, słodkie i pikantne. I tak naprawdę ilu kucharzy tyle wersji sosu. Składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Do przygotowania sosu wykorzystałam podstawowe składniki, które wzbogaciłam przyprawami takimi jak – cynamon, imbir, chili oraz gałka muszkatołowa.

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)

Sos barbecue

Jak przygotować domowy sos BBQ?

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.

  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

  3. Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

  4. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.

  5. Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.

Sos barbecue

Podobne przepisy

tagi: , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Sos barbecue”

  1. Ola pisze:

    Genialny przepis! Bardzo proste skladniki. Ja robilam z gotowego przecieru.

  2. Chudzielec pisze:

    Naprawde dobry, chociaz wg przepisu jak zrobilem to cynamon za bardzo czuc, no ale jak kto woli :-)

  3. Sztaba pisze:
    5

    Najlepszy! Mniam mniam

  4. Sztaba pisze:
    5

    Rewelacja!

  5. maja pisze:

    Świetny przepis! Pycha. :)

  6. przem pisze:

    Pieczony lub smazony czosnek zamienia sie w nic nie warta papke, proponuje zatem usmazyc cebule a na koncu na chwileczke dac czosnek i zaraz dodac pomidory. Gotowac 5 minut i gotowe. Redukowanie sosu zawsze pozbawia go poza woda aromatu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php