Sosy wszelkiej maści to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Tym razem proponuję lekki i orzeźwiający sos jogurtowo-ziołowy. Bazę do przygotowania dipu stanowi jogurt grecki, który wzbogaciłam o ostry smak musztardy i sporą ilość ziół – świeżą pietruszkę i szczypiorek oraz suszone oregano i tymianek.
Sos jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pasuje do grillowanych mięs o mocniejszym smaku, a także do ryb i warzyw z rusztu.
Czas przygotowania
ok. 15-20 minut
Składniki
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W naczyniu umieść jogurt, dodaj musztardę i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
Pietruszkę i szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do pozostałych produktów.
Sos dopraw suszonym oregano, tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy sos odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Bardzo dobry.Polecam jeszcze dodać rzodkiewkę posiekaną ;]