Szczaw to pospolita roślina o niepospolitym smaku. W sezonie warto sięgać po świeży szczaw. Liście i łodygi rośliny bogate są w wiele witamin. A szczaw to nie tylko zupa szczawiowa. Kwaśne liście zamieniłam na pyszny koktajl.
Napój wzbogaciłam bananami i owocem kiwi, dzięki tym dodatkom nie dominuje kwaskowaty posmak szczawiu. Polecam ten prosty, szybki w przygotowaniu, zdrowy i sycący smakołyk.
Składniki
- pęczek świeżego szczawiu
- 2 banany
- 1 kiwi
- 100 ml wody
- opcjonalnie: dla lubiących słodsze napoje łyżka miodu (lub syropu klonowego)
- do podania: liski świeżej mięty, dowolny rodzaj drobnych pestek ( ziarna słonecznika, dyni lub nasiona chia)
Wartości odżywcze
Szczaw – jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Szczaw pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, pomaga przy schorzeniach serca, działa krwiotwórczo i hamuje rozwój drobnoustrojów. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy (spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia).
Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.
Kiwi – owoc ma niezwykłe walory odżywcze. Działa zapobiegawczo, a także pomaga w leczeniu – nowotworów (posiada w swoim składzie glutation, który zapobiega mutacji genów mogących zainicjować raka), nadciśnienia (owoc bogaty jest w luteiny pomagające w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi), depresji (w kiwi znajdują się serotoniny działające antydepresyjnie).
Przygotowanie
Szczaw dokładnie umyj, odsącz, liście pozbaw twardych szypułek. Wrzuć do pojemnika blendera.
Kiwi i banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Owoce dodaj do pojemnika.
Dolej wodę i blenduj kilka razy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej wody w razie potrzeby.
Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty i dowolnymi ziarnami.
Uwielbiam zielone koktajle.