Pizza z gruszkami? Czemu nie ;) I zaręczam Cię, że to nie jest żadna wielka ekstrawagancja, czy szaleństwo. To po prostu rewelacyjne połączenie smaków. Słodko-ostra kompozycja z orzechowo-ziołową nutą.
Gruszka świetnie komponuje się z serami pleśniowymi i orzechami. Na blogu znajdziesz na przykład świetną sałatkę z gruszkami, figami, serem pleśniowym i orzechami, czy gruszki zapiekane z ricottą i migdałami. Z tego powodu mój eksperyment z pizzą nie był tak zwariowany, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka ;)
Eksperyment udał się na 200% i na pewno będę nie raz korzystał z tego przepisu, szczególnie wtedy kiedy będę chciał przygotować coś specjalnego dla swoich gości.
Czas przygotowania
Na przygotowanie pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 45 minut.
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób (ok. 30 cm)
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- 1/2 krążka sera camembert
- 1 nieduża dojrzała gruszka
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 małej papryczki chilli
- liście świeżej melisy, ew. mięty lub innych ziół
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do podania
Wykonanie pizzy
Przygotowanie tej niebanalnej pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Mąkę przesiej do miski, drożdże rozpuść przez dwie-trzy minuty w ciepłej wodzie, a następnie dodaj je do mąki wraz z oliwą i solą.
Ciasto wyrabiaj na początku łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta kula, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystego i gładkiego kawałka ciasta (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
Zobacz również film, na którym pokazuję swój sposób przygotowania ciasta do pizzy:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTubeMniej więcej 5 minut przed upłynięciem czasu przeznaczonego na wyrastanie ciasta zajmij się dodatkami.
Gotowy placek posmaruj słuszną porcją sosu pomidorowego.
Następnie na sosie ułóż cienkie (pok. 2-3 mm) plasterki gruszki i ser camembert pokrojony w plastry.
Wierzch pizzy posyp równomiernie posiekanymi orzechami i słonecznikiem, a na sam koniec dodaj posiekaną i skropioną oliwą papryczkę chilli.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 st. C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez około 8-9 minut na najniższej półce.
Kiedy ciasto zacznie się brązowić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.
Przed podaniem ułóż na wierzchu listki melisy, a także skrop pizzę oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Gotowe! :-)
Napisz pierwszy komentarz