Sezon na botwinę w pełni. Roślina o pięknej barwie jest inspiracją do tworzenia pysznych dań. Warzywo najczęściej wykorzystuje się do zup i chłodników. Tym razem botwina w połączeniu z kaszą gryczaną.
Botwina jest składnikiem, który nadaje charakter potrawie. Warto przyjrzeć się z bliska temu warzywu, gdyż jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Młode listki buraka ćwikłowego obfitują w błonnik, białko, węglowodany, a także witaminę C, kwas foliowy i mikroelementy: mangan, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk. Botwina pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm, a także koi nerwy.
Składniki
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 pęczek botwiny z buraczkami
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie opłucz i osusz. Następnie posiekaj liście i łodygi. Młode buraczki obierz i podgotuj na parze.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na tłuszcz wrzuć posiekaną botwinę i podsmaż chwilę. Dodaj podgotowane i pokrojone w większą kostkę buraczki.
Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś składniki do momentu, aż będą miękkie.
Patelnię odkryj, dodaj miód i imbir. Dokładnie wymieszaj. Podsmaż całość jeszcze przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i wszystko wymieszaj.
Kaszę gryczaną z botwiną podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz