Bób najczęściej przygotowuję w najprostszej postaci – ugotowane zielone fasolki z odrobiną soli lub masła stanowią doskonałą przekąskę. Warzywo ma jednak znacznie większy potencjał kulinarny i sprawdza się świetnie jako główny składnik wielu dań.
Po pierogach z bobem, pesto i zupie przyszedł czas na pyszną sałatkę, którą wzbogaciłam listkami świeżej mięty, prażonymi pestkami słonecznika i serem ricotta. Sałatkę serwuj jako dodatek do dań z mięsa, ale także solo. Bób podobnie jak inne warzywa strączkowe ma mnóstwo wartości odżywczych. Wyróżnia się dużą zawartością białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Czas przygotowania
Ugotowanie bobu od 15 do 30 minut + przygotowanie sałatki max. 15 minut
Składniki
- 1000 g bobu
- 250 g ricotty
- skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki liści świeżej mięty
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Bób dokładnie opłucz. Następnie umieść w garnku i zalej wodą o dwukrotnie większej objętości. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż bób będzie al dente.
Ugotowany bób pozostaw na cedzaku. Następnie obierz ze skórki i przełóż do miski.
Dodaj listki mięty i zrumienione pestki słonecznika oraz skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do sałatki dodaj ricottę. Na koniec skrop oliwą z oliwek.
Napisz pierwszy komentarz