W kuchni bardzo często sprawdzają się stare prawdy o tym, że to co najprostsze jest najlepsze, a także o tym, że najlepsze potrawy często są dziełem przypadku.
I właśnie ta pizza jest takim przypadkowym dziełem, wykonanym z nadmiarowej porcji ciasta i resztek znalezionych w lodówce :-) Poza odpowiednią kompozycją dodatków, bardzo istotne jest tu moim zdaniem cieniutkie i chrupiące ciasto, a także niezbyt duża ilość składników.
Dla mnie stanowiła rewelacyjną przekąskę w ciągu ciepłego letniego dnia i przywołała wspomnienie wakacji spędzonych na greckiej wyspie Krecie – nawet pomimo tego, że nie jadłem tam ani razu pizzy ;)))
Czas przygotowania
Na przygotowanie tej pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 45 minut.
Składniki pizzy
Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
- 50 g sera mozzarella
- 50 g sera feta
- 5-10 zielonych lub czarnych oliwek
- garść liści szpinaku
Wykonanie pizzy
Przygotowanie pizzy zaczynamy zawsze od ciasta. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
Wodę (ciepłą ale nie gorącą!) z drożdżami warto odstawić na 1-2 minuty, aby drożdże zaczęły pracować.
Po wyrobieniu ciasta odstawi je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.
Następnie placek posmaruj obficie sosem pomidorowym, nałóż na niego opłukane i osuszone liście szpinaku.
Na wierchu pizzy poukładaj 8-10 kostek sera feta, przekrojone na pół oliwki i kawałeczki sera mozzarella.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-9 minut na najniższej półce. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.
Upieczoną pizzę warto jeszcze przed podaniem skropić oliwą z oliwek (może być smakowa).
Napisz pierwszy komentarz