Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pizza z fetą i szpinakiem

Pizza z fetą i szpinakiem

W kuchni bardzo często sprawdzają się stare prawdy o tym, że to co najprostsze jest najlepsze, a także o tym, że najlepsze potrawy często są dziełem przypadku.

I właśnie ta pizza jest takim przypadkowym dziełem, wykonanym z nadmiarowej porcji ciasta i resztek znalezionych w lodówce :-) Poza odpowiednią kompozycją dodatków, bardzo istotne jest tu moim zdaniem cieniutkie i chrupiące ciasto, a także niezbyt duża ilość składników.

Dla mnie stanowiła rewelacyjną przekąskę w ciągu ciepłego letniego dnia i przywołała wspomnienie wakacji spędzonych na greckiej wyspie Krecie – nawet pomimo tego, że nie jadłem tam ani razu pizzy ;)))

Pizza z serem feta

Czas przygotowania

Na przygotowanie tej pizzy od A do Z zarezerwuj ok. 45 minut.

Składniki pizzy

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g sera feta
  • 5-10 zielonych lub czarnych oliwek
  • garść liści szpinaku

Wykonanie pizzy

  1. Przygotowanie pizzy zaczynamy zawsze od ciasta. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Na początku mieszaj ciasto łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.

    Wodę (ciepłą ale nie gorącą!) z drożdżami warto odstawić na 1-2 minuty, aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po wyrobieniu ciasta odstawi je do wyrastania na 30 minut i zajmij się przygotowaniem dodatków i sosu pomidorowego.

  3. Wyrośnięte ciasto rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.

  4. Następnie placek posmaruj obficie sosem pomidorowym, nałóż na niego opłukane i osuszone liście szpinaku.

  5. Na wierchu pizzy poukładaj 8-10 kostek sera feta, przekrojone na pół oliwki i kawałeczki sera mozzarella.

  6. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-9 minut na najniższej półce. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, koniecznie BEZ termoobiegu.

  7. Upieczoną pizzę warto jeszcze przed podaniem skropić oliwą z oliwek (może być smakowa).

Pizza z serem feta

Zobacz również

tagi: , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php