Obecnie trwa jeden z najsmaczniejszych miesięcy w roku. To czas pyszności na pobliskich bazarach, w lokalnych warzywniakach lub przydomowych ogródkach. Niektóre z owoców dostępne są dosłownie przez chwilę, ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie teraz. Tym razem sięgam po porzeczki – idealny materiał do kolejnego deseru.
Muffiny z czerwonymi porzeczkami to prosty i szybki deser na lato. Kwasowość owoców świetnie komponuje się ze słodkim ciastem. Babeczki przygotujesz bez użycia miksera. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Dorzucisz owoce i pyszny deser gotowy.
Czas przygotowania
ok. 20 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
Składniki na 10 sztuk muffinek
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego masła
- 185 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g porzeczek
Przygotowanie
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii dodaj do suchych składników.
W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: roztrzepane jajka, roztopione masło i mleko.
Mokre składniki przelej do suchych. Dodaj owoce. Wszystko wymieszaj do połączenia składników, tak aby nie było grudek.
Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nakładaj ciasto do około 3/4 jej wysokości.
Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Aby sprawdzić czy ciasto już się upiekło włóż patyczek. Jeżeli patyczek będzie się kleił do ciasta-należy jeszcze potrzymać muffiny w piekarniku.
Napisz pierwszy komentarz