Focaccia to, najprościej rzecz ujmując, pizza bez sera :) Można by ją też określić jako rodzaj pieczywa. We Włoszech – skąd pochodzi – występuje w wielu odmianach. Ja najbardziej lubię pulchną focaccię o dość wysokim cieście z dodatkiem ziół.
Bywa, że w weekendy czy dni świąteczne służy mi taka pizza jako zamiennik pieczywa ;) Najczęściej jednak jest to po prostu bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i pieczenie pizzy. Focaccia jest też bardzo łatwa w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, czy oliwki – wszystko to w niewielkich ilościach, tak aby dodatki dawały pizzy tylko dodatkowy smaczek.
Składniki pizzy
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
- sól
- opcjonalnie: świeże zioła (np. rozmaryn lub szałwia), suszone pomidory, kapary
Ile dać oliwy?
Ładnie wyrasta i wygląda smacznie :) W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dzięki za inspirację!
a pomidory wrzucamy na surowe ciasto? Bo chyba nie pieczemy jeszcze raz?
Jaka porcja wychodzi z takiej ilości składników? Na zdjęciu widać foremkę… Do pieczenia w blaszce się nada?
Ciastem z podanej ilości składników wypełniam długą formę keksówkę – na większych ciasto będzie niższe, możesz też zrobić podwójne proporcje.