Soczewica gości w mojej kuchni bardzo często. Istnieje kilka rodzajów. Najczęściej sięgam po czerwoną odmianę, która tym razem posłużyła mi jako składnik pysznej zupy. Zupa z soczewicy należy do moich ulubionych.
Soczewicę połączyłam z pomidorami i czerwoną cebulą. Doprawiłam tymiankiem i słodką papryką. Danie jest bardzo aromatyczne. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wartościowa. Jest cennym źródłem białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Czas przygotowania
ok. 40 minut
Składniki
- 2 l bulionu jarzynowego
- 300 g czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 2 małe czerwone cebule
- 5-6 pomidorów
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- do podania – kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie
Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj pokrojone marchewki i pomidory. Całość podsmaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa zalej wywarem z warzyw, dodaj suchą soczewicę i przyprawy. Gotuj ok. 25 minut, aż soczewica będzie miękka.
Zupę z czerwonej soczewicy podawaj z świeżymi ziołami.
Treściwa, rozgrzewająca, pikantna, do tego chlebek z chrupiącą skórką… zupa marzenie :)
Zrobiłam. Dupy nie urywa
Cierpliwości ;)