W sezonie letnim na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jagodzianki. Z jagodowych zbiorów przygotowałam tradycyjne bułeczki z ciasta drożdżowego. Napakowane słuszną porcją świeżych owoców.
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Jagodzianki można dodatkowo polukrować, ale nie jest to konieczne. Bez lukrowej polewy są równie pyszne.
Czas przygotowania
1 godzina 30 minut + pieczenie
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 12 sztuk.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 60 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
- 300 g jagód
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 roztrzepane jajko na glazurę
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie jagodzianek
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj.
Ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę jagodowego nadzienia.
Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Możesz nadać bułeczkom owalny kształt poprzez rolowanie jagodzianek na blacie.
Jagodzianki układaj (w odległościach ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Przygotuj lukier – cukier puder dokładnie wymieszaj z wodą. Lukier nałóż na każdą jagodziankę.
Jagodzianki przepyszne niebo w gębie !!!!!
Dziękuje za przepis
Czy ta „1 łyżka mąki kukurydzianej” jest niezbędna?
Można pominąć albo czymś zastąpić?
CU-DOW-NY przepis
Jagodzianki najlepsze ! :)
Robiłam i nadziewałam porzeczkami. Bardzo dobrze wyważone proporcje i ciasta nie tzreba podsypywać ;) Myslę, ze bardzo dobre byłyby również z dodatkiem stopnionego masła zamiast oleju. Sprawdzony przepis, spokojnie można próbowac robić w domu :)