Na spodzie kruchego ciasta można zapiec właściwie wszystko: owoce, warzywa, grzyby, mięso, grzyby czy sery… Dziś proponuję przepis na tartę w wersji wytrawnej z idealnie kruchym ciastem, z dużą ilością cukinii i ciągnącego sera mozzarella.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Liczba składników jest niewielka, a tarta doskonale się sprawdza jako zwykły posiłek, jak i danie serwowane podczas różnych imprez. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.
Składniki
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 małe cukinie
- 125 g mozzarelli
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka gałązek świeżych ziół np. tymianku
Glazura:
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
Przygotowanie
Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodaj jajko. Szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj nadzienie – cukinie dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Cukinię oraz mozzarellę pokrój w plasterki.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na placek o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek ciasta wyłóż mozzarellę (zostawiając ok. 4-5 cm wolnego miejsca na brzegach). Na serze układaj plasterki cukinii. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi i świeżymi ziołami.
Zawiń brzegi ciasta do wewnątrz. Cukinię polej oliwą z oliwek, brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Napisz pierwszy komentarz