Przełom lipca i sierpnia to początek sezonu na paprykę. W sklepach i na straganach pojawia się jej coraz więcej, w coraz lepszych cenach. Głównym znakiem rozpoznawczym, że to już TEN CZAS jest dla mnie zwykle pojawienie się dużej ilości białej papryki, dostępnej zwykle właśnie w trakcie paprykowego sezonu.
Tym samym w moich eksperymentach związanych z poszukiwaniem nowych smaków pizzy postanowiłem wykorzystać paprykę i skomponować na jej bazie całą listę dodatków do pizzy. W lodówce miałem akurat słoik aiwaru, czyli węgierskiej pasty z pieczonych warzyw. Do tego kilka plasterków salami, cebula i już mamy bardzo węgierskie zestawienie smaków :)
Pizza wyszła super-pyszna, soczysta i wyjątkowa w smaku – węgierska po prostu! :-)
Czas przygotowania
Na przyrządzenie tej pizzy zarezerwuj ok. 45 - 50 minut.
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- 4 łyżki pasty warzywnej aiwar
- 4 łyżki pomidorów z zalewą z puszki
- 50 g sera mozzarella
- 50 g salami
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej lub białej papryki
- 1/2 papryczki chilli
Wykonanie pizzy
Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Zacznij mieszać zawartość miski łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli ciasta.
Wodę (ciepłą ale nie gorącą!) z drożdżami warto odstawić na 1-2 minuty, aby drożdże zaczęły pracować i dopiero wtedy dodać do mąki.
Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrastania pod przykryciem, w ciepłym miejscu, przez ok. 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni lub rozwałkuj wałkiem do postaci cienkiego placka o rozmiarach blachy, na której zamierzasz upiec pizzę.
Na tak przygotowane ciasto nałóż mieszankę aiwaru i sosu pomidorowego.
Następnie na pizzy ułóż pokrojone w cienkie paski papryki, chilli i cebulę.
Na sam koniec dodaj plastry salami i porozrywane cząstki mozzarelli.
Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-10 minut do czasu, aż dodatki i ciasto zaczną się rumienić.
Napisz pierwszy komentarz