Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Szczególnie warto po nie sięgnąć w pełni sezonu, kiedy trafia na sklepowe półki wprost z lokalnych, polskich upraw.
Kiedy myślę o papryce, pierwsze co mi przychodzi na myśl to oczywiście leczo ;-) Drugim sztandarowym daniem jest znana z polskich stołów papryka faszerowana. Ostatnio natomiast postanowiłem poeksperymentować z pizzą, w której pierwsze skrzypce gra właśnie papryka.
Jest to warzywo, które relatywnie długo trzeba poddawać obróbce termicznej, żeby uzyskać przyjemną konsystencję. Osobiście uwielbiam surową, chrupiącą i soczystą paprykę w sałatkach czy kanapkach, ale na ciepło wolę kiedy jest miękka.
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cieniutkim cieście – w sam raz dla dwóch osób – o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
- 75 g sera mozzarella
- 1/2 niedużej czerwonej papryki
- 1/2 niedużej żółtej papryki
- 1/2 cebuli
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie pizzy
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
Zobacz również film, na którym prezentuję prosty sposób na wykonanie idealnego ciasta na pizzę:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTubePo wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut – najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a paprykę i cebulę pokrój w cienkie, podłużne paski.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż paprykę z połową przygotowanej cebuli na średnim ogniu do czasu, aż się zeszklą.
Następnie na patelnię dodaj ocet winny i miód, i podsmażaj dalej przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko się skarmelizują i będą miękkie.
Wyrośnięte ciasto rozprowadź na blasze dłońmi lub uformuj kształt pizzy przy pomocy wałka. Następnie posmaruj placek sosem pomidorowym, nałóż usmażoną wcześniej paprykę z cebulą, a także pozostałą surową część cebuli. Na końcu poukładaj na pizzy kawałki mozzarelli.
Tak przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 8-9 minut na najniższej półce. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.
Napisz pierwszy komentarz