Pizza nierozerwalnie związana jest z pomidorami. Jej pierwsza, historyczna wersja podana została właśnie z pomidorami w roli głównej. W sezonie pomidorowym nie może więc zabraknąć pizzy jeszcze bardziej pomidorowej niż tradycyjna margherita :)
W sierpniu w sklepach dostępne są najróżniejsze odmiany pomidorów. Ja osobiście jestem wielkim fanem małych pomidorków w różnych kolorach. Te sympatyczne kolorowe kulki goszczą w mojej kuchni przez cały pomidorowy sezon i przygotowuję z nich najróżniejsze sałatki, czy zapiekanki. Nie mogło więc ich zabraknąć na pizzy :)
Oprócz pomidorów, dla złamania smaku użyłem jeszcze liści szpinaku, co bardzo dobrze zrobiło tej pizzy. Z dodatkiem rozpływającej się i ciągnącej mozzarelli smakowało to wyśmienicie, i żałuję że jednak nie upiekłem jej w dużym rozmiarze :)
Czas przygotowania
Na przygotowanie składników, wyrastanie ciasta i pieczenie zarezerwuj łącznie ok. 1 godziny
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cieniutkim cieście – w sam raz dla dwóch osób – o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta. Pizza widoczna na zdjęciu wykonana jest ze 125 g mąki, ale jest mniejsza i przez to o nieco grubszym cieście.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj), lub pół puszki pomidorów krojonych z dodatkiem soli, pieprzu, posiekanego 1 ząbka czosnku i 1 łyżeczką ziół prowansalskich
- 75 g sera mozzarella
- spora garść liści szpinaku
- 10 – 15 sztuk pomidorków koktajlowych (różne kolory)
Wykonanie
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną kilka minut wcześniej z drożdżami.
Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).
Zobacz również film, na którym prezentuję prosty sposób na wykonanie idealnego ciasta na pizzę:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTubePo wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrastania na ok. 30 minut – najlepiej w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką. W trakcie wyrastania ciasta zajmij się dodatkami. Przygotuj sos pomidorowy, a pomidorki pokrój w niezbyt cienkie plasterki.
Ciasto rozprowadź na blaszce dłońmi do pożądanego kształtu i grubości, następnie dodaj sos pomidory, a na nim ułóż liście szpinaku. Na szpinaku poukładaj cienkie plastry sera mozzarella.
Następnie poukładaj na pizzy kolorowe pomidorki koktajlowe. Im więcej, tym lepiej :)
Pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu) przez ok 8 minut na najniższej półce lub nawet na samym dnie piekarnika. Kiedy ciasto zacznie się rumienić od spodu, to znak że pizza jest gotowa.
Kocham ten blog i wspaniałego prowadzącego, super przepisy i porady. Dziękuję i pozdrawiam.