Risotto to klasyka kuchni włoskiej. Danie jest niezwykle proste w wykonaniu, należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach – wybór odpowiedniego rodzaju ryżu, dodatek wina, masła, dobrej jakości bulionu i parmezanu oraz przygotowanie całego dania bez pośpiechu. Potrawę możesz podawać na wiele sposobów. Dziś serwuję risotto z kurkami.
Masowy wysyp grzybów zaczyna się właśnie teraz i trwa prawie do pierwszych przymrozków. Dziko rosnące smakołyki kuszą swoim aromatem. W sezonie na grzyby możesz wyczarować z nich przepyszne potrawy. Risotto z grzybami, a dokładnie kurkami to doskonały wybór. Kurki podsmażam z cebulą i czosnkiem, następnie łączę z pozostałymi składnikami. Danie najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Czas przygotowania
ok. 60 minut
Składniki
- 150 g ryżu na risotto (arborio lub carnaroli)
- 200 g kurek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50-100 g sera grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki (do podania)
Przygotowanie risotto z kurkami
Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości.
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kolejne 2 minuty na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Do składników na patelni dodaj ryż i smaż mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem – ok. 1-2 minuty.
Wlej wino i odczekaj chwilę, aż całe odparuje.
Do ryżu dolej porcję bulionu – na początek ok. 1/2 szklanki. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Gdy prawie cały płyn zostanie wchłonięty dolej kolejną porcję bulionu i tak aż do momentu, w którym ryż będzie al dente.
Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj starty ser i dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.
Risotto podawaj od razu posypane tartym parmezanem i natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz