Sos beszamelowy to francuskie odkrycie, które stanowi podstawę wielu klasycznych potraw. Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, mięs czy warzyw. Beszamel może być także bazą dla innych sosów.
Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Powstaje z zasmażki (mąki i masła) rozprowadzonej mlekiem z dodatkiem przypraw soli, świeżo mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Aby beszamel był jeszcze bardziej aromatyczny, w mleku zaparzyłam liście laurowe i ziele angielskie.
Składniki
- 600 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku
Przygotowanie
Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.
Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos idealny, przepyszny, i szybki w przygotowaniu. Ja przyrządzam go również z gotowanym brokułem i purre z ziemniaków. Pycha!
Sos bechamel uzywam w kuchni bardzo czesto, zamiast maki mozna dodac maizene, sos jest lekki.
Pozdrawiam