Lasagne bolognese to pyszne, tradycyjne, włoskie danie. Składa się z warstw makaronu, który przekładany jest sosem beszamelowym, bolońskim i parmezanem.
Sekretem udanego sosu bolońskiego jest długie gotowanie (przez około dwie godziny) i dobrej jakości składniki – mięso wołowe (lub pół na pół mięso wołowe i wieprzowe), boczek i zestaw warzyw. Sos dodatkowo wzbogacony jest o czerwone wino, które nadaje charakter, poprawia smak i aromat dania. Przygotowanie drugiego sosu – beszamelowego zajmie nie więcej niż 20 minut. Sos beszamelowy na początku może sprawiać trudności, zwłaszcza zaczynającym przygodę w kuchni. Przygotowując lasagne wykorzystałam sprawdzony przepis na beszamel.
Cała potrawa jest dość czasochłonna, jednak gwarantuję, że efekt końcowy w pełni rekompensuje poświęcony czas.
Składniki
Sos boloński:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g boczku
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 200 ml wywaru wołowego, drobiowego lub warzywnego
- 800 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku, po 1/4 łyżeczki tymianku i oregano
Sos beszamelowy:
- 600 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 12 płatów makaronu lasagne
- 100 g parmezanu
Przygotowanie
Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na dużej patelni.
Dodaj oliwę z oliwek i dobrze rozgrzej. Na patelnię wrzuć przygotowane warzywa i podsmaż, mieszając.
Do warzyw dodawaj partiami mięso mielone i podsmażaj, aż zrobi się brązowe. Dolej wino i gotuj, aż odparuje.
Do składników dodaj gorący bulion, koncentrat pomidorowy i zagotuj. Następnie dodaj pomidory z puszki.
Dodaj przyprawy – sól, pieprz i zioła. Patelnię przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Przygotuj sos beszamelowy według tego przepisu.
Prostokątną i żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj oliwą lub masłem.
Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy.
Lasagne zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.
Gotowe danie wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut, następnie pokrój porcje i serwuj jeszcze ciepłe.
Czy makaron surowy?
Czy daje Pan makaron surowy czy lekko podgotowany?
Witam!
Zrobiłam ostatnio moją lasagnie z serem tartym Mozzarella i wyszła bombowo! Wszyscy niesamowicie byli zadowoleni z mojego obiadu. Polecam :)