Pizza to jeden z moich ulubionych kulinarnych obszarów do eksperymentowania. Zwykle wygląda to tak, że znienacka przychodzi mi do głowy pomysł na nowe połączenie smaków, czy na użycie dodatków, których jeszcze nigdy na pizzy nie widziałem.
Właśnie w taki sposób powstał ten przepis :) Lato chyliło się już ku końcowi, sezon na świeże warzywa dobiegał końca, a ja coraz częściej miałem ochotę na coś bardziej rozgrzewającego i krzepiącego.
Tak właśnie powstało połączenie sera pleśniowego, winogron, daktyli, orzechów nerkowca i chilli. Wyszło baaardzo smacznie :)
Składniki
Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
- 50 g startego żółtego sera (np. cheddar)
- kilka plastrów sera camembert
- 4-5 sztuk większych czerwonych winogron
- 3-4 suszone daktyle
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów nerkowca
- przyprawa chilli (najlepiej grubo zmielone płatki)
- oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie pizzy
Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj oliwę, sól i wymieszaną z drożdżami ciepłą wodę. Dokładnie mieszaj ciasto łyżką, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto odstaw do wyrastania na około 30 minut, a kiedy już wyrośnie rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia.
Na tak przygotowane ciasto nałóż porcję sosu pomidorowego i oba rodzaje sera.
Teraz pora na głównych bohaterów tej pizzy. Winogrona pokrój w 3-4 mm plasterki, po pokrojeniu usuń z nich pestki i ułóż na pizzy.
Następnie pizzę posyp pokrojonymi dość drobno daktylami i orzechami nerkowca.
Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8 minut na najniższej półce (ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu).
Gotową pizzę koniecznie oprósz grubo zmielonym chilli, skrop oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego.
Napisz pierwszy komentarz