Sos ze świeżych grzybów to świetny dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Dobrze komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kaszami czy różnymi kluskami. Smakuje też jako samodzielne danie, wyjadany łyżką prosto z patelni.
Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście grzyby. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. Tym razem sięgam po podgrzybki, do tego cebula, czosnek i śmietana. I tak, w pół godziny powstał gęsty i bogaty w smaku sos grzybowy.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki
- 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
- 125 ml śmietanki 30%
- sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.
Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.
Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dziękuję. Sos wyszedł super! Prosty, przejrzysty przepis.
Proste i super smaczne, dzięki!
Pyszny dodatek do mięsa
Super przepis robię 4 raz w tym roku.smakuje wszystkim
Znakomity przepis. Stosuję z powodzeniem również do grzybów suszonych. Rewelacyjnie podgrzewa się w nim medaliony indycze.
M.
Przepis jakiego szukalam. Taki jak pamietam za czasow kiedy babcia go robila. Pyyyychotka.
Super przepis, prosto i ze smakiem! Ja wlasnie dusze swoje grzybki :) Niestety nie mogę dać pietruszki bo mąż nie lubi :( moze chociaż odrobine koperku mi sie uda wynegocjować. Pozdrawiam!
Świetny przepis.
Bardzo czytelny przepis -zrobiłam dzisiaj sos z różnych grzybków, śmietany 12% ze względu na męża i wyszło super. Zamierzam też zrobić Twoje kolorowe frytki. Dzięki :)
Super, dzisiaj wypróbuje ten przepis :)
A kiedy dać śmietanę?i po co sos grzybowy jak są grzyby?Czosnek do gzybów leśnych chyba nie pasuje.!!!!!!!!Muszę poszukać inny przepis ,przykro mi-pozdrawim
Jak Tobie nie pasuje czosnek do grzybów;) to polecam zupkę chińska;) może w Twój gust uderzy
DziewczynO chodzi o wywar, który się wytworzył z grzybów- to w przepisie jest nazwane sosem grzybowym a czosnek pasuje do wszystkiego Amen
Sos grzybowy to to co powstaje z duszenia grzybów ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem , a czosnek grzyby kochsjs
Polecam wszystkim z maslakuw robiłem
Tadeusz, jak polecam przepis, tak polecam również słownik języka polskiego. „Maślaków”, niewyobrażalne tak kalać polski język…
Dzisiaj zrobiłem według przepisu sos z podgrzybków. Rewelacja wyszedł taki aksamitny. Polecam (a grzyby wcześniej obgotowałem)