Niecałe pół roku temu otrzymałem od firmy Makro zestaw garnków i patelni marki Fissler. Przez ten czas zdrowo je wymęczyłem, a teraz nastał odpowiedni moment na podzielenie się opinią na temat patelni (O garnkach pisałem już wcześniej). Tak jak głosi tytuł – patelnia do mój najlepszy kuchenny przyjaciel, tak więc mam wobec tego sprzętu na prawdę spore wymagania.
Opisywane patelnie możecie zakupić w promocyjnych cenach po uzbieraniu przed ósmym lipca odpowiedniej liczby punktów (więcej informacji na temat promocji).
Z patelnią na bezludną wyspę
Tak, jeżeli miałbym możliwość zabrania na bezludną wyspę jednego naczynia, to byłaby to patelnia :) Jestem fanem dań jednogarnkowych, staram się też przygotowywać wszelkie potrawy w możliwie szybki sposób. Patelnia nadaje się do takich zastosowań idealnie. Na patelni smażę, duszę, zapiekam, grilluję, a czasem nawet gotuję. W dodatku nie obchodzę się z patelniami delikatnie. Wykończyłem już niejedną!
Patelnie Fissler
W zestawie są cztery sztuki. Początkowo wydawało mi się, że aż tyle nie będzie mi potrzebnych (wcześniej radziłem sobie z trzema), ale okazuje się, że to bardzo dobrze dobrany zestaw i regularnie korzystam z każdej z nich. Mała patelnia o średnicy 20 cm świetnie nadaje się do przyrządzania małych lub pojedynczych porcji (jeden stek, jedno jajko sadzone, jajecznica dla dwóch osób, …). Średnia i duża do większości zastosowań, zaś patelnia grillowa służy mi do smażenia, przypiekania i oczywiście grillowania warzyw i mięs – polecam szparagi z patelni grillowej.
Plusy, minusy?
- To bardzo dobre patelnie. Nie znalazłem nic, do czego mógłbym się przyczepić.
- Jedyne na co trzeba uważać, to powłoka zapobiegająca przywieraniu – jest delikatna i trzeba uważać, aby jej nie uszkodzić ostrym sztućcem lub innym garnkiem w trakcie przechowywania.
- Mają bardzo solidne, masywne dno.
- Metalowe uchwyty pozwalają na używanie patelni w piekarniku – świetna sprawa!
W małej patelni (20 cm) mogę przyrządzać niewielkie porcje:
Powłoka zapobiegająca przywieraniu pozwala na użycie niewielkiej ilości tłuszczu:
Patelnia grillowa ma niewysokie ścianki, przez co jest bardzo wygodna w użyciu – np. przy obsmażaniu dużego kawałka mięsa, lub w trakcie grillowania szparagów:
Patelni z powodzeniem używam do zapiekania i utrzymywania temperatury potraw w piekarniku:
Napisz pierwszy komentarz