Pizza blue w moim wydaniu nie jest, jak nazwa wskazuje, niebieska ;) Tytuł przepisu zaczerpnąłem od gatunku użytego w nim sera, którego zadaniem jest podkręcenie smaku całej pizzy i wydobycie tego co najlepsze z pozostałych, nieco mniej charakternych dodatków.
Pizza to bardzo wdzięczny temat do kuchennych zabaw. Często nowe pomysły na kompozycje dodatków wpadają mi do głowy w zupełnie nieprzewidziany sposób. Tym razem dla przykładu miałem w lodówce buraka upieczonego dzień wcześniej w piekarniku, w folii z odrobiną soli.
Ser, gruszki i orzechy to produkty, które wrzuciłem do koszyka w trakcie zakupów w sklepie Intermarche, ponieważ mam przyjemność testować produkty z najnowszej gazetki WARTO WYBRAĆ (oferta dostępna od wczoraj, czyli 29.10.2015). Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na czerwoną krewetkę, czyli logo bloga Zajadam.pl na wybranych stronach gazetki – dowód na poniższym zdjęciu :)
Składniki pizzy
Z podanych ilości składników upieczesz jedną dużą pizzę na cienkim cieście, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.
Ciasto
- 125 g mąki
- 75 ml ciepłej wody
- 3-4 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dwie solidne szczypty soli
Dodatki
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego Fourme D’Ambert Rocabert
- 50 g sera mozzarella
- 1 upieczony w folii burak
- 1 dojrzała gruszka
- garść orzechów laskowych łuskanych BOUTON D’OR
- sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj) lub pomidory z puszki
Wykonanie
Zacznijmy od buraka. To jedno z twardszych warzyw, więc wymaga wcześniejszego przygotowania. Wyszoruj go dokładnie, oprósz lekko solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Teraz zajmijmy się ciastem. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj oliwę, sól i wymieszaną z drożdżami ciepłą wodę. Dokładnie mieszaj ciasto łyżką, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto odstaw do wyrastania na około 30 minut, a kiedy już wyrośnie rozprowadź dłońmi lub rozwałkuj do uzyskania pożądanego kształtu i umieść na blaszce do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto nałóż niezbyt dużą porcję sosu pomidorowego.
Teraz kolej na dodatki. Upieczonego buraka obierz ze skóry (powinna bardzo łatwo zejść) i pokrój na cienkie plastry. To samo zrób z gruszką. Plastry obu dodatków poukładaj na pizzy.
Następnie pokrusz oba rodzaje sera na małe kawałki i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na sam koniec dodaj posiekane grubo orzechy laskowe.
Opcjonalnie polecam posypanie pizzy płatkami chilli i cebulą posiekaną w piórka, będzie wtedy bardziej pikantna.
Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 st. C i piecz przez ok. 8-10 minut na najniższej półce (ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka, BEZ termoobiegu).
Podawaj skropioną odrobiną oliwy z oliwek.
Przepis powstał przy wsparciu sieci sklepów Intermarche. Dziękujemy! :-)
O wow!!! Ale połączenie, musze spróbować – lista zakupów już spiana :)))
Helenko, myślę że się nie zawiedziesz tym przepisem :-)
Fajne połączenie :) Zapraszam do mnie :)