Na co dzień jestem zwolennikiem prostych, białych naczyń lub szklanych desek do krojenia. Od czasu do czasu chciałoby się jednak podać pieczołowicie przyrządzone smakołyki na w sposób bardziej ekstrawagancki, tak by zrobić wrażenie na gościach, a także by zaserwowane jedzenie prezentowało się jeszcze lepiej, wręcz spektakularnie.
Co to bowiem za atrakcja, jeżeli dajmy na to kolorowe koreczki podałbym na papierowej czy plastykowej tacce? Albo na pstrokatym talerzu w kwieciste wzory, które przyćmiłyby to co najważniejsze, czyli zawartość talerza? Dlatego właśnie postanowiłem wypróbować w swojej kuchni granitową deskę do krojenia i podawania jedzenia.
Zawsze podobały mi się jasne odcienie kamienia, więc na moim blacie zawitał jasny granit. Nie mniej jednak
zakres kolorystyki granitu jest ogromny i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać deskę do krojenia w innym kolorze.
Jak widzisz po powyższych zdjęciach, świetnie wygląda na nim nawet zwykła bagietka :) Co jest dla mnie bardzo fajne – jestem w końcu kuchennym leniem – deski takie są bardzo łatwe w czyszczeniu. Do polerowanego kamienia nie przywierają nawet zaschnięte i przypalone kawałki jedzenia bardzo łatwo jest zmyć nawet przy pomocy samej wody.
Granit jest niezwykle odporny na zarysowania, dzięki temu desce nie straszne są nawet najostrzejsze noże. Dzięki swoim właściwością świetnie sprawdza się również jako podstawka pod gorące naczynia.
Granitowa deska to ciężki kawałek kuchennego sprzętu, dlatego by nie poniszczyć blatów i stołu, jest wyposażona w silikonowe nóżki zapewniające stabilność i zapobiegające rysowaniu powierzchni.
Za udostępnienie kamienia do pizzy na potrzeby tego wpisu dziękuję sklepowi internetowemu www.podstawki.pl
A taką deskę można wykorzystać jako kamień do pizzy?
nie :)
Ładna, ale mimo wszystko jestem na nie :) zbyt cmentarne skojarzenia..
:D nie rozumiem zupełnie tych skojarzeń, kamień występuje w różnych kolorach, a ten ze zdjęć bardzo mi się podoba i na żywo prezentuje się dużo lepiej :)