Wiele kultowych na całym świecie dań ma swoje korzenie w kuchni ludzi biednych, wykorzystujących najprostsze i łatwo dostępne produkty. W tej kategorii królują między innymi placki – np. placki ziemniaczane, których jestem wielkim miłośnikiem. Dziś jednak mam propozycję na coś jeszcze prostszego, przyrządzonego z resztek znalezionych w lodówce. ;-)
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to jeden z moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie resztek z poprzedniego dnia. Banalna lista składników, prosty przepis i krótki czas przyrządzenia. Czego chcieć więcej?
Poniższy przepis zakłada urozmaicenie smaku placków przy pomocy dwóch opcjonalnych składników w postaci koperku i podsmażonej wcześniej cebulki, ale i bez tych dodatków placki wyjdą jak należy.
Czas przygotowania
5-10 minut + czas smażenia
Składniki placków
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- opcjonalnie: cebula, koperek
- sól i pieprz do smaku
Z podanej ilości składników przyrządzisz placki dla 2-3 osób.
Przygotowanie placków
Cebulę posiekaj dość drobno i podsmaż na złoty kolor na maśle lub oliwie.
Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka.
Wszystkie składniki dodaj do dużej miski i dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Placki smaż na gorącej patelni z tłuszczem roślinnym, po 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż pięknie się zrumienią.
Do podania świetnie pasować będzie kwaśna śmietana lub jogurt z dodatkiem koperku i ulubionych przypraw.
Zobacz również filmowy przepis na chrupiące tradycyjne placki ziemniaczane:
Ja takie robię na słodko