Nie ma nic bardziej czekoladowego niż brownie. No może poza czystą czekoladą ;) Od lat jestem wielkim fanem tej czekoladowej rozpusty i o ile słodycze w mojej kuchni nie goszczą praktycznie wcale, to od czasu do czasu przygotowujemy słodkie pyszności w postaci zapiekanych z kruszonką owoców, ciasta marchewkowego czy właśnie wypieków czekoladowych.
Do ich przyrządzenia staram się zawsze używać jak najlepszej jakości produktów, w tym głównie czekolady gorzkiej i deserowej. Nie może zabraknąć dużych kawałków orzechów, a także dobrej herbaty i świeżo zaparzonej kawy :)
Jaglane brownie jest tak samo proste w wykonaniu jak brownie tradycyjne, i ma stosunkowo krótką listę składników. Najważniejsze zatem, aby były one dobrej jakości. Dobra czekolada, orzechy czy kakao produkty, które wrzuciłem do koszyka w trakcie zakupów w sklepie Intermarche, ponieważ mam przyjemność testować produkty z najnowszej gazetki WARTO WYBRAĆ (oferta dostępna od 29.10.2015).
P.S. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na czerwoną krewetkę, czyli logo bloga Zajadam.pl na wybranych stronach gazetki.
Składniki brownie
- 200 g czekolady deserowej IVORiA
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek kakao
- 75 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Orzechy laskowe Bouton d’Or
Opcjonalne dodatki:
- czekolada na polewę
- orzechy do podania
Wykonanie brownie
Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. 200 g to mniej więcej jedna nieduża szklanka. Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz trzy razy, na zmianę: zimną wodą, wrzątkiem i znowu zimną wodą. W ten sposób pozbywamy się goryczki, która mogłaby zepsuć smak brownie.
Następnie kaszę umieść w garnku i zalej 400 ml wody, a także lekko posól. Garnek z kaszą przykryj zacznij gotować. Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, zmniejsz mocno ogień i gotuj kaszę przez ok. 15 minut, tak aby wchłonęła całą wodę. W czasie gotowania kaszy nie mieszamy. Po ugotowaniu zostaw kaszę na jakiś czas pod przykryciem i zaczekaj aż przestygnie.
Ostudzoną kaszę jaglaną przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jogurt, jajka, kakao i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj dokładnie na jednorodną masę.
Następnie rozpuść czekoladę, np. w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy. Całość ponownie zmiksuj aby składniki dobrze się połączyły.
- Masę przekładamy na blachę o wymiarach ok 25×30 cm – brownie powinno mieć ok. 1,5 – 2 cm wysokości. Tak przygotowane ciasto piecz przez 45-50 minut piekarniku nagrzanym do temp. 180 ºC (górna i dolna grzałka). Przed wyjęciem sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już odpowiedni upieczone.
Upieczone brownie jaglane odstaw do ostygnięcia, a najlepiej jeszcze przez kilka godzin przechowaj je w chłodnym miejscu. Dzięki temu stężeje i zyska rewelacyjną, gęstą konsystencję.
Do podania pokrój brownie w kwadratowe kawałki o rozmiarach ok. 5-7 cm i podawaj z dodatkiem sosu czekoladowego i pokruszonych orzechów.
Przepis powstał przy wsparciu sieci sklepów Intermarche, jak również zakupy wszystkich produktów do tego przepisu odbyłem właśnie w sklepie Intermarche. Dziękujemy! :-)
Nigdy nie lubiłam kaszy, może tylko gryczaną, paloną.Zostałam poczęstowana placuszkami z kaszy jaglanej..i tak się zaczęło :))))Dziś sama przygotowałam placuszki z tej kaszy do sosu grzybowego.Przepis oczywiście zmieniłam i dodatki, tak bardziej ”pod siebie”Wyszły rewelacyjne :)))Teraz szperam na blogach w poszukiwaniu inspiracji :))))Pozdrawiam i dziękuję za ściągawkę :))))
Nie rozumiem. To przepis dobry czy nie skoro jedna gwiazdka??
Prosze powiedzieciec jak zrobic sos czekoladowy :), i czy kasza ma byc lekko rozgotowana ( ostatnio jak zrobiłam to niestety pomimio tego, ze blenodowala wciaz byly wyczuwalne :zi8arenka” kaszy )
Kasza ma być rozgotowana, lepiej żeby była za miękka niż żeby było czuć jej ziarna, a sos czekoladowy robię z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym / migdałowym :)
Fanatyczny przepis! W szczególności przy dzieciach, które uwielbiają słodycze! Tylko małe pytanie. 200g kaszy jaglanej suchej czy juz po ugotowaniu? Pozdrawiam
200 g suchej nieugotowanej
Tomku,Czy kasza powinna być zmiksowana na gładko, tj.zblendowana, rozdrobniona, roztarta? :) ja swoje składniki pomieszałam i smak jest obłędny, ale kasza jest w strukturze ciasta wciąż wyczuwalna, więc zaczęłam sie zastanawiać czy zmiksować nie znaczyło w przepisie zblendować na gładką masę…I dziękuję za ten przepis, brownie bez kostki masła jest naprawdę nieocenione pod względem zdrowotnym :)Pozdrawiam!
Tak dokładnie chodziło o zblendowanie na gładką masę – będę musiał poprawić opis
Mega apetycznie wygląda, muszę koniecznoe zrobić :)
Polecam!