Kapusta to chyba jeden z popularniejszych dodatków obiadowych. Dziś proponuję duszoną czerwoną kapustę z jabłkiem. Jest to lżejsza alternatywa dla kapusty zasmażanej. Z mięsem i ziemniakami stanowi naprawdę pyszny zestaw.
Podczas duszenia dodaję czerwone, wytrawne wino co znacznie podnosi walory smakowe dania. Smak potrawy wzmacniają także przyprawy – goździki i liść laurowy. Kapusta jest jeszcze lepsza następnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej.
Duszona w czerwonym winie kapusta z jabłkiem to pełen smaku i aromatu dodatek do dań głównych. Polecam do wszelkiego rodzaju mięs. Idealnie pasuje do klusek, kopytek czy ziemniaków.
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- 700 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wykrój głąb i poszatkuj.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj posiekaną kapustę, starte jabłka, rozgniecione goździki i liście laurowe.
Składniki podlej winem, gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje a kapusta zmięknie.
Pod koniec gotowania dodaj cukier, ocet winny, sól oraz pieprz. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, następnie zestaw garnek z ognia.
robię od dawna taką, tylko zamiast oleju, kaczy smalec, najlepiej po smażeniu kaczki z jabłkami, śliwkami i pomarańczą