Zupy goszczą na moim stole przez cały rok. Latem podaję zupy orzeźwiające pod postacią chłodników, natomiast zimą chętnie sięgam po przepisy na rozgrzewające i sycące kremy. Jednym z takich dań jest kartoflanka, czyli zupa z ziemniaków.
Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą jest wywar jarzynowy, do tego ziemniaki, cebula i pieczony czosnek. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek. Na koniec świeże zioła i pyszny, pożywny obiad gotowy. Kartoflankę w takim wydaniu polecam na rozgrzewkę na nadchodzące chłodniejsze dni.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki
- ok. 1,5 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
- 800 g ziemniaków (4 duże ziemniaki)
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku, oregano lub posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Obierz i posiekaj cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Ząbki czosnku skrop obficie oliwą z oliwek (nie obieraj ich z łupiny) i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i zeszklij. Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Podsmaż przez ok. 5 minut. Całość zalej wywarem.
Dodaj przyprawy – liść laurowy, ziarna pieprzu i suszony tymianek. Do składników dodaj upieczony czosnek. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut (do miękkości warzyw).
Garnek zestaw z palnika (wyjmij przyprawy – liść laurowy i ziarna pieprzu) i zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć boczek pokrojony w kostkę. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
Gotową zupę podawaj z podsmażonym boczkiem i gałązkami świeżych ziół.
Napisz pierwszy komentarz