Ryba po grecku to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w naszym kraju. Muszę przyznać, że na moim stole zagościła stosunkowo niedawno, ale od razu zdobyła serca domowników i w zasadzie nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez tej potrawy.
Niewątpliwym jej atutem jest możliwość wcześniejszego przyrządzenia i podania na zimno, co znacząco ułatwia skompletowanie tradycyjnych 12 potraw na wigilijny wieczór.
Składniki ryby po grecku
Podaję proporcje na ok. 5-8 porcji.
- filet z dorsza – 1 kg
- marchewki – 0,5 kg
- pietruszki – 0,2 kg
- seler – o,1 kg
- cebula – 1 szt
- koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
- jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przyrządzenie ryby po grecku
Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (cebulę możesz posiekać nożem). Cebulę zeszklij na oleju, a kiedy będzie miękka dodaj pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszka), dopraw solą i pieprzem, i duś pod przykryciem aż będą miękkie (ok. 20 minut). W trakcie duszenia możesz dolewać po odrobinie wody, aby nic się nie przypaliło.
Kiedy warzywa się duszą, zajmij się rybą. Filety opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na nieduże porcje. Następnie obtocz w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
Rybę usmaż na oleju na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie odłóż na papierowy ręcznik. Kiedy ryba przestygnie ułóż jej kawałki w głębszym naczyniu (tym w którym będzie podawana)
Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy rozcieńczony z odrobiną wody, dokładnie wymieszaj całość i podgotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw. Gorące warzywa przełóż do naczynia z rybą.
Rybę powinna szczelnie pokryć warzywna pierzynka. Tak przygotowane danie przykryj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły – dzięki temu ryba po grecku będzie smakować najlepiej.
Rybę po grecku podaje się i spożywa na zimno, ale równie dobrze może zostać podana na ciepło, np. po podgrzaniu w piekarniku.
Chętnie wypróbuje ten przepis, ale dodam listki laurowe i ziele angielskie. U mnie w domu ryba po grecku zawsze była na stole wigilijnym. I co ciekawe zawsze na ciepło. Niestety kawałki ryby były rozdrobnione..
Później nauczyłam sie jeść ja na zimno, o ciekawe z dodatkiem ostrego chrzanu!
Co dom, to inne obyczaje kulinarne!
Smacznego!
pyszny i fajny przepis :) Zapraszam do siebie w wolnej chwili ;)
Witaj Tomku, ryba po grecku u nas w domu panowała na stole wigilijnym od zawsze tzn od 100lat. Jest to wspaniałe danie i zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli mogę służyć radą to do duszącychsie warzyw dodaj 2 listki laurowe ,2 ziela angielskie ,pół łyżeczki pieprzu cayenne (chili) dolej 2/3 szklanki wody i 1/3 szklanki oleju i 1 łyżeczkę musztardy sarebskiej i 1-2 łyżeczek cukru oraz 1 płaską łyżeczkę soli.Zagotuj to razem .Sosu na 1 kg ryby musi być 1 litr do półtora litra. Rybę usmażoną przełóż do głębszej miski i zalej połowa sosu następnie połóż 2 warstwę ryby na wierzch i zalej ponownie sosem.Płynny sos musi być widoczny w szklanej misce.Ryba przez noc przegryzie się z sosem i rano sosu już będzie mało ,ale rybka nie będzie sucha lecz super soczysta.Sos musi mieć konsystencję gęstej zupy warzywnej. Zaryzykuj taki przepis i daj znac jak wyszło
Zaryzykowałam – Genialny smak :-) Dzięki Maja ze się tym podzieliłaś ! :-)