Kanapki to śniadaniowa klasyka. Ja osobiście zajadam się nimi kilka razy w tygodniu. Za sprawą kilku kolorowych dodatków najzwyklejsza kanapka z szynką staje się wyjątkowo apetyczna. Moja dzisiejsza propozycja niech będzie dla Was inspiracją do stworzenia najlepszych kanapek.
Podstawą mojej śniadaniowej przekąski jest bułka pszenna z całymi ziarnami żyta. Na kromce ląduje rozpływający się ser mozzarella, wędzona szynka szwarcwaldzka i pomidory koktajlowe. Do tego zielone dodatki – szpinak i rukola oraz sałata radicchio, które podkreślają smak głównych składników. Oczywiście poszczególne produkty możesz dowolnie modyfikować. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni.
Składniki
- 2 bułki pszenne z ziarnami (wybierz swoje ulubione pieczywo)
- szynka szwarcwaldzka
- 125 g mozzarelli
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ulubiona zielenina (wybrałam mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Bułki przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Na kromki pieczywa ułóż plasterki sera mozzarella.
Włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut, aż ser zacznie się topić (etap pieczenia możesz pominąć).
Na każdą kromkę połóż plaster szynki i pokrojone na połówki pomidory koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dorzuć trochę zieleniny i zamknij drugą częścią bułki.
Napisz pierwszy komentarz