Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Purée z batatów

Purée z batatów

Bataty lubię za ich słodki smak, piękny, pomarańczowy kolor i szerokie zastosowanie kulinarne. Nieważne, pieczone czy gotowane, dla mnie w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Tym razem z batatów przygotowałam purée, które stanowi doskonały dodatek do dań głównych.

Purée jest bardzo proste w przygotowaniu. Ugotowane bataty rozgniatam z masłem, dokładnie tak samo jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Dodatkowo warzywa miksuję przy pomocy blendera na idealnie gładką masę, ale nie jest to konieczne, jeśli chcesz uzyskać purée o bardziej wyrazistej strukturze. Do tego przyprawy – papryka i gałka muszkatołowa, które nadają purée charakteru.

Składniki

  • 600 g batatów
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Puree z batatów

Przygotowanie

  1. Bataty obierz, pokrój w większą kostkę i umieść w garnku z zimną wodą. Dodaj sól i warzywa gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.

  2. Warzywa odcedź i dodaj do nich masło. Następnie bataty rozgnieć tłuczkiem.

  3. Dodaj przyprawy – pieprz, paprykę i mieloną gałkę muszkatołową. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée.

  4. Purée z batatów udekoruj świeżymi ziołami – tymiankiem lub rozmarynem.

Puree z batatów

Przetarte/zmiksowane bataty wykorzystuję jako zamiennik naszych rodzimych ziemniaków. Purée pasuje do wielu potraw. Szczególnie dobrze smakuje z mięsem czy rybami.

Podobne przepisy

tagi: , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Purée z batatów”

  1. mam pisze:

    Witam i serdeczne dzięki za to jak można przygotować dania z batatów. Jestem barrrdzo dojrzałą osobą ,ale nie miałam pojęcia,że takie pyszności można uwarzyć.( Całe życie się uczymy. ) Mnie najbardziej smakuje puree i pieczone ze skórką. Jeszcze raz dzięki i wszystkiego najlepszego. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php